Kako izbjeći upad divljih svinja i dikobraza u vrt: kako izgraditi električnu ogradu

Kako držati divlje svinje i druge divlje životinje podalje od njihove zemlje?
Poljoprivredni poduzetnici ili mali privatni poljoprivrednici koji se bave obradom zemlje doživjeli su, barem jednom, iskustvo invazije divljači koja ugrožava njihove usjeve (kao što je, primjerice, upad divljih svinja, dikobraza, srndaća).

Jedna od najčešće korištenih metoda za držanje životinja podalje od zemlje je električna ograda. Osim protiv upada divljih životinja, može se koristiti i za zaštitu i razgraničenje domaćih životinja unutar područja.

Električna ograda radi zahvaljujući strujnim impulsima koje generira energizator. Dva odvojena priključka odlaze od energizatora: jedan na ogradu stvorenu žicom vodiča, a drugi na uzemljenje.

Kako izgraditi električnu ogradu?
Preporučljivo je uzemljiti električnu ogradu s 3 pocinčana stupa, postavljena na udaljenosti od 3 metra.

Kada životinja dotakne elektrificiranu ogradu, doživjet će električni udar koji traje tisućinke sekunde. Na taj način će se životinja odmaknuti.

Kako držati divlje svinje podalje: što vam je potrebno da napravite električnu ogradu?
Za izgradnju električne ograde potrebno je imati neke osnovne komponente, uključujući energator, žicu vodiča, izolatore, stup za uzemljenje i druge materijale.

Gemi Elettronica je talijanska tvrtka koja proizvodi sve materijale potrebne za izradu električne ograde.

Energezator je uređaj koji stvara električne impulse do ograde. Odabir pravog energizatora bitan je kako biste imali pravu struju na ogradi.

Prva razlika se vrši prema vrsti napajanja, koja može biti:

12 V baterija (koja se također može kombinirati sa solarnim panelom koji puni bateriju);
Struja 220 V.
Različiti energizatori Gemi Elettronice mogu pokriti od 5 km do 8 km stvarnog opsega. S generiranim impulsima od 10000 V do 15000 V ovisno o odabranom modelu.

Kako otjerati divlje svinje: izbor zajednička nit
Izbor zajedničkog konca ovisi o duljini ograđenog prostora i životinjama za koje je ograđeni prostor napravljen. Zapravo, svaka žica ima svoj otpor i vlastiti disperzioni kapacitet, naznačen u ohm / m. Što je vrijednost ohm / mt bliža nuli, to će biti manje curenje struje, pa će ograda raditi bolje.

Žica vodiča mora biti provučena unutar izolatora, koji su alati koji fiksiraju i udaljavaju električne žice od stupova koji se koriste za izgradnju električne ograde.Izolatori se razlikuju prema vrsti stupa na koji se postavljaju. Stupovi zapravo mogu biti od drveta ili željeza. Tako postoje vijčani izolatori za drvene stupove, te izolatori za željezne šipke.

Gemi Elettronica je u mogućnosti pružiti proizvode s oznakom CE, proizvedenim u Italiji, što je jamstvo maksimalne sigurnosti, kako za ljude tako i za životinje.

Sve proizvode možete kupiti klikom ovdje.